Informatiecentrum de Noordwester

Een belevenis voor jong en oud. Informatie over de natuur, de mensen en het leven op en rond Vlieland. Daarnaast kunt u in de Zeestraat kennis maken met het leven onderwater rondom Vlieland. Ook de Jutterszolder en de Wrakvondstenzolder mag u niet missen. Voor jong en oud is een bezoek aan het Kabouterbos een leuke ervaring. In de filmzaal worden schitterende films gedraaid over het Waddengebied en Vlieland. Bezichtig ook het skelet van de Potvis welke in 2004 is aangespoeld op Vlieland, de Zeestraat met aquariumbakken, een getijdenbak, kweekbakken en een roggenbak. Hier kunt u de haaien en roggen aaien.
Daarnaast kunt u zich ook opgeven voor de verschillende excusies die vanuit de Noordwester worden georganiseerd.

Museum Tromps Huys

Halverwege de Dorpsstraat bevindt zich het oudste pand van Vlieland. Het is kort na 1575 gebouwd. Hier is sinds 1956 Museum Tromp’s Huys gevestigd. Tromp’s Huys is het woonhuis van enkele commissarissen van de Admiraliteit geweest. Daarnaast was het vanaf 1896 het woonhuis van het echtpaar Akersloot. De van origine Noorse Betzy Akersloot-Berg had een eigen atelier achterin de prachtige tuin met een vrij uitzicht over de Waddenzee.

De Vliehors Expres

De Vliehors Expres maakt tochten over de Vliehors, een zandvlakte van 20 vierkante kilometer aan de westkant van Vlieland. Deze vlakte wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Met een omgebouwde legerwagen maakt u een tocht naar de punt van de Vliehors, hier zijn vaak zeehonden te zien. Onderweg brengt u een bezoek aan het Reddingshuisje midden op de Hors. Vroeger een vluchtplaats voor gestrande drenkelingen, nu ingericht als juttersmuseum. Alles wat op het strand is aangespoeld is hier te bewonderen, van sigaretten tot flessenpost. Sinds 1997 is het reddingshuisje één van de officiële trouwlocaties op Vlieland. Deze unieke trouwlocatie staat sinds enkele jaren wereldwijd in de top 10 van mooiste locaties.

Zeehondentocht

Een geweldige ervaring om mee te maken: een zeehondenexcursie. Ongeveer 200 zeehonden liggen nog geen drie kilometer van Vlieland (tussen Vlieland en Terschelling) op ‘de Noordergronden van Terschelling’. Op de rest van Vlieland staat het gebied bekend als “de Engelse hoek”, verwijzend naar de Engelse oorlogsschepen die er gezonken zijn.

Outdoor activiteiten

Van mei tot en met augustus vindt u op het Noordzeestrand van Vlieland, het outddorrcenter van Orfeus van der Veer.

U kunt hier terecht voor onder andere lasergamen, handboogschieten, branding raften, golfsurfen, blokarten en kitesurfen.. Voor meer informatie of voor het boeken van een leuke les kijk op www.vlielandoutdoorcenter.nl.

Het Posthuys

Na een heerlijke fietstocht van ongeveer 7 kilometer langs het Wad naar de Westzijde van Vlieland komt u bij het Posthuys, gelegen bij de grote zandvlakte De Vliehors. Ooit werd hier de post vanaf Texel gebracht.
Nu is Het Posthuys een restaurant waar u heerlijk kunt lunchen of genieten van een kopje koffie. Als u met de boot naar Texel wilt wordt u vanaf hier naar het bootje op de Vliehors gebracht.

Paardrijden

Op Vlieland zijn verschillende ruiterpaden aangelegd. Diverse ruiterroutes gaan door bos, duin en strand. Voor paard en ruiter een kilometerslange uitdaging! Er zijn twee maneges op het eiland waar u paarden kunt huren.

Vuurtoren

De vuurtoren van Vlieland is gelegen op het 40 meter hoge Vuurboetsduin net buiten het dorp Oost-Vieland. De vuurtoren zelf is slechts 18 meter. Zodra het donker wordt gaat het licht van de vuurtoren schijnen, dit gaat geheel automatisch.Elke vuurtoren heeft een eigen karakter, die van de vuurtoren van Vlieland is 2 seconden aan, 2 seconden uit. Vanaf de vuurtoren kunt u genieten van een fantastisch uitzicht over het eiland, de Noordzee en Waddenzee. Men kan het hele jaar de vuurtoren bezoeken.