Geschiedenis

Het oude Doniahuis is in 1960 gebouwd. De heer G. Donia heeft er voor gezorgd dat er een vakantieverblijf kwam op Vlieland. In de jaren ’60 en ’70 van vorige eeuw was het Doniahuis op Vlieland maar vier tot vijf maanden per jaar (in de zomerperiode) open. De gasten waren vooral scholen die waren aangesloten bij Stichting Volksonderwijs. Deze stichting was eigenaar van het Doniahuis op Vlieland.

Tot 1973 heeft de familie Wolfswinkel het Doniahuis op Vlieland gerunt, waarna het stokje werd overgenomen door de familie Beerta. Dit was echter van korte duur, want al in 1974 nam de familie van Koot haar intrek in het Doniahuis op Vlieland.

De heer T. van Koot, inmiddels gescheiden en hertrouwd, heeft het Doniahuis op Vlieland in 1986 overgenomen van Stichting Volksonderwijs. Nog steeds kwamen er vooral veel scholen logeren in het Doniahuis op Vlieland. Er waren scholen die al jaren vaste gast waren, maar er kwamen ook nieuwe scholen en groepen bij. Sommige scholen kwamen elk jaar, vanaf de oprichting van het Doniahuis, trouw terug naar Vlieland.

In 1999 overleed mevrouw van Koot – de Vries, waarna zoon Jan Peter van Koot de scepter van zijn vader overnam. De heer T. van Koot heeft zijn zoon binnen 1 jaar alle kneepjes van het vak geleerd, waarna hij de zaak met een gerust gevoel overdroeg. Hij ging van zijn welverdiende rust genieten. Helaas overleed de heer T. van Koot op de veel te vroege leeftijd van 57 jaar in 2002 op Vlieland.

Jan Peter van Koot heeft de bedrijfsvoering op de manier voortgezet zoals iedereen het al die jaren gewend was in het Doniahuis op Vlieland. Er kwamen nog steeds veel scholen, maar ook families, voetbalclubs enz. Verzorging werd meestal gedaan maar er waren ook groepen die gewoon alles zelf deden.

Het oude Doniahuis op Vlieland was van 1960 en van oude materialen gemaakt. Het onderhoud was dan ook een tijdrovende klus. Ook zijn de wensen van gasten in de loop der jaren veranderd, zoals de behoefte aan meer privacy. Zo was het idee dus snel geboren om over te gaan op individuele kamers.

We zijn begonnen in Oktober 2007 met de nieuwbouw van een compleet nieuw gebouw met 32 tweepersoons kamers met douche en sommige met bad. Een schoonheidssalon ( de Eilandparel ), zonnebank, internetdesk, kinderhoekje en een ontbijtzaal zullen worden gecreƫerd.

Zo’n radicale vernieuwing vraagt om een andere uitstraling, maar ook houden wij van tradities. Daarom zal het prachtige nieuwe gebouw de naam hotel DoniaState Vlieland gaan dragen.